Hoofdloze dikkerds

In 2011 keken onderzoekers van Yale University naar 429 online journalistieke nieuwsberichten over obesitas (lees de publicatie hier, pdf). Van de foto’s waar dikke mensen op stonden, beoordeelden ze bijna driekwart als negatief en stigmatiserend. Meer dan de helft van de dikke mensen op het beeld bij het nieuws stond erop in wat de onderzoekers noemen een headless body shot. De foto in kwestie zoomde in op hun buik, hun kwabberige rug, hun drillerige benen, zonder dat hun gezicht te zien was. In veel gevallen was het een foto van iemand met obesitas waar simpelweg het hoofd afgeknipt was. Al met al stonden dikke mensen 23 keer zo vaak hoofdloos op een foto dan dunne. De ‘fotomodellen’ waren daarnaast vaak naakt, zodat al hun vet extra goed in beeld kwam, of hadden hele strakke, goedkoop ogende kleren aan. Niet alleen stigmatiserend, maar ook onnodig: het Yale Rudd Center heeft bijvoorbeeld een image gallery waar de pers (gratis nog wel) smaakvolle foto’s van dikke mensen die gewone-mensen-dingen  doen zoals werken, fietsen en koken kan downloaden.

Hieronder bouwen we een archief van media die desondanks toch stigmatiserende foto’s van dikke mensen plaatsen. Tips (het liefst met beeld, bijvoorbeeld een screenshot of een foto van een krantenbericht) zijn van harte welkom via eetmijboek [apenstaartje]  gmail [punt] com.

17 september 2012: NRC.nl

Het bericht op NRC.nl ging niet eens over overgewicht, maar over hoe zorgverzekeraar Menzis besloten heeft om mensen die gezond leven (sporten, niet roken, dat werk) te belonen met spaarpunten, waarmee ze onder meer tot 35 euro korting kunnen krijgen op hun jaarlijkse eigen risico. Desalniettemin zag de redactie van NRC.nl zich genoodzaakt dit alles te voorzien van deze foto:

15 augustus 2012: Hollandse zaken

Het Max-debatprogramma Hollandse Zaken maakte een aflevering over stigmatisering en zelfacceptatie van dikke mensen. Heel prima, en verfrissend om eens die invalshoek te nemen. Er werden veel verstandige dingen gezegd. Zo zei hoogleraar voedingswetenschap Jaap Seidell (Vrije Universiteit) dat vrouwen meer met stigmatisering te maken hebben dan vrouwen, dat stereotypen al heel lang onderdeel zijn van onze cultuur; wie afwijkt van het gemiddelde wordt niet geaccepteerd, en dat we ons meer zouden moeten richten op levensstijl en minder op gewicht. Hoezee allemaal. Helaas krijgt de beeldredactie van het programma een dikke onvoldoende voor het verzamelde beeldmateriaal. Enkele screenshots:

14 augustus 2012: Slate

Het internettijdschrift Slate schreef over hoe zelfs in de dunste staat van Amerika – Colorado – een op de vijf mensen obees is. En daar plaatsten ze een foto bij van een dikke man of vrouw in vol ornaat, maar zonder hoofd. (Met dank aan NRC-journalist Ellen de Bruin voor de tip)

2 augustus 2o12: Fox news

De meeste Amerikaanse burgers hebben een te simpel beeld van obesitas, meldt Fox News. Ze denken dat het vooral een zaak is van individuele beslissingen en negeren daarbij de maatschappelijke oorzaken zoals onze van eten vergeven leefomgeving. Dat staat een adequate preventie van overgewicht in de weg. Allemaal helemaal waar. Alleen de foto… tja.

13 juli 2012: Jeugdjournaal

Begrijpelijkerwijs berichtte het Jeugdjournaal uitgebreid over de uitspraak van de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg, die vond dat ouders die toestaan dat hun kind veel te dik wordt, een vorm van kindermishandeling plegen. Twee dingen vielen op. Ten eerste was geen van de geïnterviewde kinderen zelf te dik. En alle drie de keren dat er wel dikke kinderen in beeld kwamen, werden die zo gefilmd dat hun hoofd net buiten beeld viel. Wat zou dat voor signaal geven aan kijkende kinderen met overgewicht?

20 januari 2011: Trouw

In een opiniestuk reageerde publicist en gestalttherapeute Marie-José Calkhoven op een column van Asha, die had beweert dat overgewicht voor een groot deel een genetische oorzaak heeft. Daar schreef zij dingen over als: “Het deterministisch mensbeeld is daarmee de moderne variant van de oudtestamentische predestinatieleer.” en “met het afzweren van iedere vorm van schuld, wordt de obese mens ook zijn persoonlijke verantwoordelijkheid ontnomen”. De beeldredactie zette er een plaatje bij van een obese vrouw in sportkleding. Niets mis mee, maar wat mist er? Juist.

Oudere berichten:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s